Žitný chléb se slunečnicovými semínky


Naprosto úžasný, lepší jsem nikdy nejedla. Už ho peču dva týdny po sobě, vždycky v neděli, na následující týden a hodlám v tom i nadále pokračovat. Od teď už jen domácí!


Z tohoto receptu mám vždy dva bochánky chleba - jak vidíte na fotce.


Na dokrmení kváku
50-70 g schovaného kvásku z lednice
150 g žitné mouky
150 g vlažné vody

Chléb
300 g kvásku (150 g mouky a 150 g vody - viz dokrmení kvásku)
600 g žitné mouky
50-70 g slunečnicových semínek
550-600 ml vlažné vody
12 g soli
6 g kmínu

+ slunečnicové semínka na posypání


1. Všechny ingredience dáme do mísy a zpracujeme těsto (já zpracovávám v robotu, rukama to bude náročnější, ale stojí to za to) těsto bude lepkavé a má být spíš tekutější než úplně tuhé. Bochánek z něho vytvarovat nepůjde - taková je správná konzistence.
2. Necháme půl hodiny odpočinout a vymažeme si pořádně máslem formy. Odpočaté těsto do nich přendáme a namočenou stěrkou či vařečkou uhladíme. Poté posypeme semínky, zabalíme do sáčku a dáme na teplé místo kynou 4-6 h. Dávejte pozor ať Vám těsto nepřekyne (i když na chuti by to neubralo), až je těsto vykynuté zároveň s formou (nebo kousek pod okraj) je čas na pečení.
3. Na dno trouby si dáme starý plech (nebo jakýkoliv, budeme totiž na něj lít vodu a časem by se nám trouba bez plechu zničila) a předehřeje na 250°.
4. Do předehřáte trouby na 250° dáme plech s chlebem ve formách a na dno (na plech) vylijeme 2 dcl vody, ihned zavřeme a necháme bez otvírání péct 15 min. Po 15 min troubu vyvětráme a stáhneme na 200° při kterých pečeme dalších 20 min. Poté chleby vyndáme z formy na plech a dáme péct ještě dalších 5-10 min.
5. Upečený chléb vytáhneme na mřížku a necháme 12 h chladout. I když Vás to bude pokoušet si ukrojit, zkuste to vydržet, měl by opravdu vychladnout a odležet se, pak nebude tak lepkavý a bude úžasný.

Já ho vždy peču večer a ráno snídám, i když nerada čekám a pokouší mě to ukrojit si, tak vydržím a snídaně stojí za to!

 

3 komentáře:

  1. Nechtělo se mi věřit, že můj oblíbený žitný se slunečnicí může mít tak jednoduchý a rychlý recept (vždyť někdy ty kváskové trvají i dva dny!). Zkoušela jsem to víckrát podle jiných receptů a nikdy to nevyšlo. Ale podle tvého receptu jsem upekla chlebík napoprvé opravdu perfektní! Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. asi se mi po 4 letech nikdo neozve nicmene moc nechapu to dokrmeni. Vezmete hotovy kvasek z lednice, pridate 150g a 150ml mouky a vody, nechate venku a treba druhy den pak pecete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      ano, kvásek který máte schovaný v lednici vezmete, dáte do větší misky a přimícháte vlažnou vodu a 150g mouky. Necháte cca 12-16h v pokojové teplotě až zvětší svůj objem a má v sobě spoustu bublinek. Poté odeberete lžíci/dvě zase do malé skleničky do lednice (na příště) a ze zbytku pečetě. :)

      Krásný den,

      Aneta z Nebevkuchyni

      Vymazat

Instagram