Celozrnné housky


Schválně jsem si zveřejnění receptu nechala až na druhý den od upečení. Chtěla jsem se ujistit, že budou tak vláčné i druhý den, že jsem zvolila dobré ingredience a jejich poměry.

Žádný recept na celozrnné pečivo se mi nelíbil natolik, abych ho upekla, takže jsem si poskládala svůj vlastní. První den jsou fantastické a pokud zkusíte ještě teplé, no lahoda! Druhý den jsou pořád vláčné a nejsou vůbec suché. Ale klidně je můžete dát zamrazit a další dny hezky rozpéct do křupava.





300g celozrnná pšeničná mouka (BIO Harmonie)
200g žitná celozrnná mouka (BIO Harmonie)
100g hladká mouka
100ml pol. mléka
150ml kefirové mléko nebo podmáslí
100ml teplé vody
semínka (já dala 90g slunečnicových a konopné)
20g droždí
40g másla
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
lžička cukru
vejce na potření

+ semínka na posypání





1. Uděláme kvásek (Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, necháme na teplém místě až se utvoří bublinky.) Rozpustíme si máslo a necháme ho lehce ochladnout.
2. Všechny mouky smícháme dohromady spolu se semínky, které máme rádi.
3. Do velké mísy dáme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, sůl a olivový olej. Přidáváme postupně směs mouky, mléko, kefírové mléko a vodu. Vždy přidejte mouku a k tomu tekutou ingredienci. Kefírové mléko přidejte postupně jako první, ať se dobře zapracuje poté mléko a nakonec vodu (ale nezáleží na pořadí, jen je potřeba kefír pořádně propracovat do těsta a takhle je to jistota.)
4. Těsto zpracujme opravdu pořádně, musí být krásně hladké. (Tuhle práci za mě naštěstí dělá můj skvělý robot, díky bohu!) Těsto necháme v míse, lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Cca 1 hodinu.
5. Po vykynutí těsto přepracujeme na lehce pomoučeném vále (celozrnnou moukou). Vytvoříme váleček, který poté nakrájíme na menší dílky. Z každého dílu uděláme malý bochánek, který si do kříže nakrojíme. Vše necháme na plechu ještě 15 min kynout.
6. Vejce si rozkvedláme a potřeme housky, které posypeme semínky. Pečeme do zlatova na 180°

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram