Vánočka

 Ať už na Vánoce nebo jen tak přes rok, mimo svátky, mám ráda domácí vánočku. Lehce namazanou máslem k tomu uvařené kakao a jsem spokojená jako malé dítě. Když k tomu přidám ještě domácí džem, už mi nic nechybí. A o Vánocích tahle kombinace nesmí chybět.


Ingredience jsou na velkou 50cm dlouhou vánočku (nebo dvě menší). Pokud děláte jen pro sebe, udělejte z poloviční dávky


 




1kg Hladká mouka
125g másla
150g cukr
40g droždí
4dcl mléko
3 žloutky 
celé vejce na potření
2 pol. lžíce oleje
špetka soli

rozinky, mandle, ořechy






1. Uděláme kvásek. ( Do 1dcl vlažného mléka nadrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru. Nejlépe necháme na teplém místě až se začnou tvořit bublinky.)
2. Máslo si necháme lehce změknout. Rozinky naložíme do rumu.
3. Všechny sypké ingredience vsypeme do mísy, na to máslo, olej žloutky, zbytek mléka a hotový kvásek. Přidáme také rozinky (bez rumu) a rukama zpracujeme kynuté těsto. Po spojení ingrediencí je těsto nejlepší zpracovat na pomoučeném vále, pořádně ručně a dát si záležet.
4. Těsto dáme kynout na teplé místo. (minimálně na 30min.)
5. Upleteme si vánočku. Prvně ze 4, poté ze 3 a nakonec ze dvou copů. (video, které Vám v začátcích pomůže je ZDE )
6. Upletenou vánočku necháme vykynout (asi 15min). Troubu předehřejeme na 220°
7.Vykynutou vánočku potřeme vejcem, posypeme mandlemi a dáme na 10min péct při 220°. Poté troubu stáhneme na 175° a pečeme dalších 40-50min.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram